facebooktwitterlinkedinyoutube

Mediji

mediji

pdf icon Prenesite analizo stebra

POVZETEK


V Sloveniji deluje več kot tisoč šeststo medijev. Število še vedno narašča, vse več pa je delovanja na internetu. Prebivalci imajo dostop do pomembnih informacij, predstavljenih iz različnih zornih kotov. Medijski pluralizem je zagotovljen, problemi so predvsem na področju ponujenih vsebin.1 Povečana količina oglaševanja ima velik vpliv na izbiro ponujenih informacij. Sistemsko okolje z ekonomskega vidika ni naklonjeno kakovostnemu in preiskovalnemu novinarstvu (21% novinarjev opravlja še druga dela), saj so razmere v profesionalizaciji in zaposlovanju novinarjev neurejene. Večji del jih dela pogodbeno, to pa onemogoča socialno varnost, nepristransko in etično poročanje. Kljub temu pa mediji relativno dobro obveščajo javnost o primerih korupcije. Številne primere korupcije, ki so bili kasneje obravnavani na sodišču, so razkrili prav novinarji. V zadnjih letih se aktivno skuša izboljšati predpise. V pripravi je novi zakon o medijih (resorsko usklajeni predlog je bil poslan vladi v maju 2011, zavrnjen v juliju 2011, usklajevanje še poteka), poleg tega pa je bil v letu 2010 prenovljen tudi kodeks novinarjev Slovenije. Na zavrnitev predloga zakona o medijih se je ostro odzvala strokovna javnost, saj je po mnenju strokovnjakov zavrnitev posledica pritiskov lastniških lobijev. Področje odgovornosti je praviloma še vedno prepuščeno etičnim kodeksom in različnim pravilnikom. Ima pa Slovenija z ustavo zagotovljeno pravico do popravka in pravico do odgovora. Mednarodni indeksi, kot na primer Indeks novinarjev brez meja, prikazujejo vztrajno padanje Slovenije po lestvici, ki kaže svobodo tiska. Tako je bila v letu 2005 na 9. mestu, do leta 2010 pa je padla na 46. mesto, vseeno pa so v okviru svetovnega poročila razmere ocenjene kot dobre.2 Marsikatera ravnanja državnih oblasti ali lastnikov in predstavnikov kapitala so danes bistveno bolj na očeh javnosti, kot so bila pred leti, in to dviguje stopnjo percepcije korupcije, ki je usmerjena v velike afere.


1 Redna letna raziskava stanja medijskega pluralizma v Republiki Sloveniji v letu 2009 na področju slovenskih tiskanih, radijskih in televizijskih medijev ter elektronskih publikacij, raziskovalno poročilo, Mediana d.o.o. (Ljubljana, 2010). Pridobljeno 21.7.2011 na:
http://www.mk.gov.si/fileadmin/mk.gov.si/pageuploads/Ministrstvo/raziskave-analize/mediji/MZK_pluralizem_29042010-POPRAVEK.pdf

2 Press freedom Index 2006. Pridobljeno 21.7.2011 na: http://en.rsf.org/spip.php?page=classement&id_rubrique=35

 

<<< Politične stranke

Civilna družba >>>


Nazaj

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Društvo Integriteta

Naslov:
Društvo Integriteta - Transparency International Slovenia
Povšetova 37
1000 Ljubljana
Slovenija

E-mail:
info@integriteta.si

mpu slovenia

Koledar dogodkov

«   November 2017   »
potosrčpesone
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   

Zadnje novice

Javna razprava: Integriteta politikov funkcionarjev in javnih uslužbencev v luči (dez)integracije družbe

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia je v četrtek, 20.12.2012 pripravilo javno razpravo, ki je bila namenjena konstruktivni debati, uperjeni proti korupciji in zlorabi moči. Predlagali smo konkretne rešitve za višjo integriteto politikov, funkcionarjev in javnih uslužbencev, ki se gradi od zgoraj navzdol in je pomembna za izhod iz krize v katero država vedno bolj tone. Društvo Integriteta bo na podlagi javne razprave in našega dosedanjega dela pripravilo in predlagalo smernice in kodeks etike. 

Udeleženci javne razprave:

• prof.dr. Miro Cerar (Pravna Fakulteta Univerze v Ljubljani)
• dr. Polonca Kovač (Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani; članica Uradniškega sveta)
• mag. Bećir Kečanović (pomočnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije)
• Simona Habič (Predsednica Društva Integriteta- Transparency International Slovenia) 
• Bojan Radej (Slovensko društvo evalvatorjev, Integracija politik)
• Dr. Urban Vehovar (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem)

 

 
Okrogla miza: Kako zagotoviti integriteto v zasebnem sektorju in zmanjšati vplive politike na poslovanje?

MEDIJSKE OBJAVE

GALERIJA

ANALIZA VPRAŠALNIKOV

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenija je 27. marca 2012 v okviru projekta ENIS pripravilo okroglo mizo na temo: "Kako zagotoviti integriteto v zasebnem sektroju in zmanjšati vplive politike nanjo?". V okviru dogodka, ki je bil organiziran ob pomoči Ameriške amabasade v Sloveniji, smo gostili tudi direktorja EDF communication iz ZDA, Erich-a de la Fuente.

 
logo ti slo final crinisbarvalogo tilogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.