facebooktwitterlinkedinyoutube

JAVNA RAZPRAVA: INTEGRITETA POLITIKOV, FUNKCIONARJEV IN JAVNIH USLUŽBENCEV V LUČI (DEZ)INTEGRACIJE DRUŽBE

VIDEO JAVNE RAZPRAVE

 

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia v četrtek, 20.12.2012 pripravlja javno razpravo v Hotelu Slon, Slovenska cesta 34, 1000 Ljubljana.

Neetičnost, koruptivnost in zloraba oblasti nekaterih slovenskih politikov, funkcionarjev, visokih uradnikov in drugih javnih uslužbencev zmanjšuje zaupanje državljanov v vladavino prava in integriteto institucij.

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia v okviru ocene in analize Nacionalni sistem integritete opozarja na nizko integriteto nosilcev moči in institucij, ki ogrožajo transparentno delovanje institucij in ogrožajo stabilnost države. Tudi državljani se vedno bolj zavedajo, da posledice korupcije v politiki in gospodarstvu čutimo vsi v naših družinskih proračunih in da korupcija znižuje kakovost življenja in povzroča revščino. Z javnimi mirnimi protesti izražajo stališča do skorumpirane oblasti in obsojajo zlorabo moči in netransparentno porabo javnih sredstev. Nizka integriteta politikov, funkcionarjev in javnih uslužbencev namreč povzroča dezintegracijo družbe in onemogoča gospodarski razvoj. Brez oblikovane strategije razvoja Slovenije in prevzemanja odgovornosti nosilcev moči je napredek države težko mogoč.

Naša javna razprava bo konstruktivni javni protest proti korupciji in zlorabi moči. Predlagali bomo konkretne rešitve za višjo integriteto politikov, funkcionarjev in javnih uslužbencev, ki se gradi od zgoraj navzdol in je pomembna za izhod iz krize v katero država vedno bolj tone. Društvo Integriteta bo na podlagi javne razprave in našega dosedanjega dela pripravilo in predlagalo smernice in kodeks etike, ki ga bomo kot novoletno darilo izročili nosilcem moči.  Prevzemanje odgovornosti nosilcev moči pa bo omogočilo ponovno integracijo družbe.

Pričakujemo takojšen odziv Državnega zbora in poslancev, predsednika Vlade, vodij političnih strank in javnih institucij. Predsednik Državnega zbora se je namreč februarja javno zavezal, da bo vzpostavil etična merila v Državnem zboru in zagotovil ureditev področja tudi s kodeksom etike za poslance. Konkretnega napredka še vedno ni. Tudi politične stranke nimajo etičnih zavez in mehanizmov, ki pripomorejo k večji integriteti članstva in posledično volilnega telesa. Kako povezati družbo in pozvati nosilce moči k odgovornosti? Na okrogli mizi bodo sodelovali:

prof.dr. Miro Cerar (Pravna Fakulteta Univerze v Ljubljani)
dr. Polonca Kovač (Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani; članica Uradniškega sveta)
mag. Bećir Kečanović (pomočnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije)
Simona Habič (Predsednica Društva Integriteta- Transparency International Slovenia)
Bojan Radej (Slovensko društvo evalvatorjev, Integracija politik)
Dr. Urban Vehovar (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem)

Svojo udeležbo so potrdili tudi vidni predstavniki neodvisnih institucij, civilne družbe in strokovnjaki na področju integritete. Sogovorniki bodo na voljo novinarjem po vnaprejšnjem dogovoru na + 386 40 528 279 ali prek elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Integriteta pomeni celovitost oziroma skladnost ter sodi med najpomembnejše človeške vrline. Oseba z visoko stopnjo integritete ravna tako kot govori, razmišlja in verjame oziroma je v sebi takšna, kot se kaže navzven.

Društvo Integriteta

Naslov:
Društvo Integriteta - Transparency International Slovenia
Povšetova 37
1000 Ljubljana
Slovenija

E-mail:
info@integriteta.si

mpu slovenia

Koledar dogodkov

«   November 2017   »
potosrčpesone
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   

Zadnje novice

Javna razprava: Integriteta politikov funkcionarjev in javnih uslužbencev v luči (dez)integracije družbe

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia je v četrtek, 20.12.2012 pripravilo javno razpravo, ki je bila namenjena konstruktivni debati, uperjeni proti korupciji in zlorabi moči. Predlagali smo konkretne rešitve za višjo integriteto politikov, funkcionarjev in javnih uslužbencev, ki se gradi od zgoraj navzdol in je pomembna za izhod iz krize v katero država vedno bolj tone. Društvo Integriteta bo na podlagi javne razprave in našega dosedanjega dela pripravilo in predlagalo smernice in kodeks etike. 

Udeleženci javne razprave:

• prof.dr. Miro Cerar (Pravna Fakulteta Univerze v Ljubljani)
• dr. Polonca Kovač (Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani; članica Uradniškega sveta)
• mag. Bećir Kečanović (pomočnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije)
• Simona Habič (Predsednica Društva Integriteta- Transparency International Slovenia) 
• Bojan Radej (Slovensko društvo evalvatorjev, Integracija politik)
• Dr. Urban Vehovar (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem)

 

 
Okrogla miza: Kako zagotoviti integriteto v zasebnem sektorju in zmanjšati vplive politike na poslovanje?

MEDIJSKE OBJAVE

GALERIJA

ANALIZA VPRAŠALNIKOV

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenija je 27. marca 2012 v okviru projekta ENIS pripravilo okroglo mizo na temo: "Kako zagotoviti integriteto v zasebnem sektroju in zmanjšati vplive politike nanjo?". V okviru dogodka, ki je bil organiziran ob pomoči Ameriške amabasade v Sloveniji, smo gostili tudi direktorja EDF communication iz ZDA, Erich-a de la Fuente.

 
logo ti slo final crinisbarvalogo tilogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.