facebooktwitterlinkedinyoutube

Okrogla miza - Pasti nepremišljenega sprejemanja zakonodaje po nujnih in skrajšanih postopkih in posledice za nacionalni sistem integritete

GALERIJA SLIK

MEDIJSKE OBJAVE

VABILO

VIDEO OKROGLE MIZE

ANALIZA VPRAŠALNIKOV

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia je 25.10.2012 organiziralo okroglo mizo z naslovom "Pasti nepremišljenega sprejemanja zakonodaje po nujnih in skrajšanih postopkih in posledice za nacionalni sistem integritete".

dsc04244Namen okrogle mize je spodbujanje širše debate, saj v zadnjem času utemeljeno skrb vzbuja nepremišljeno predlaganje in sprejemanje zakonodaje po nujnem in skrajšanem postopku brez utemeljenih razlogov. V okviru ocene in analize Nacionalni sistem integritete smo zaznali tudi globoke vrzeli med zakonodajnim okvirom in implementacijo v praksi. Prav tako je skrb vzbujajoče dejstvo, da je resolucija o normativni dejavnosti, katere ena glavnih točke je zaveza k najmanj 30-dnevnemu roku za javno razpravo o predpisih, preden so ti poslani v parlamentarno proceduro, kršena v kar 84 % primerov

K razpravi smo povabili informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Roka Praprotnika, direktorja CNVOS-a Gorana Forbicija, izvršno direktorico Združenja Manager Sonjo Šmuc, predsednika Računskega sodišča dr. Igorja Šotlesa, ter generalnega sekretarja Vrhovnega sodišča Janka Marinka.

Nujni postopek se namreč lahko uporabi le izjemoma, med drugim kadar je sprejem nujen zaradi interesov javnosti ali da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države. Penalisti so se po večini strinjali, da razlogi za to ob uporabi nujnih postopkov doslej niso bili predstavljeni. Tudi skrajšan postopek naj bi se uporabljal za manj pomembne spremembe zakona, razveljavitve zakona ali posameznih določb in je v luči sprejetja čimprejšnjih reform zlorabljen. V Transparency International Slovenia ugotavljamo, da se na tak način javnost in stroka izključuje iz razprave, čeprav je zaveza za vključenost jasno opredeljena tudi v koalicijski pogodbi. Ravno te »hitre in nujne« nepremišljene spremembe bodo v prihodnosti ohromile delovanje države in napredek gospodarstva, omogočale netransparentno delovanje sistema, onemogočale neodvisno delovanje institucij, predvsem sodstva in organov pregona in povzročile še hujšo ujetost države (state capture).

Naj omenimo, da je predsednik Vlade RS Janez Janša opravičil svojo odsotnost. 

CELOTNI AUDIO OKROGLE MIZE:

 

Društvo Integriteta

Naslov:
Društvo Integriteta - Transparency International Slovenia
Povšetova 37
1000 Ljubljana
Slovenija

E-mail:
info@integriteta.si

mpu slovenia

Koledar dogodkov

«   November 2017   »
potosrčpesone
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   

Zadnje novice

Javna razprava: Integriteta politikov funkcionarjev in javnih uslužbencev v luči (dez)integracije družbe

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenia je v četrtek, 20.12.2012 pripravilo javno razpravo, ki je bila namenjena konstruktivni debati, uperjeni proti korupciji in zlorabi moči. Predlagali smo konkretne rešitve za višjo integriteto politikov, funkcionarjev in javnih uslužbencev, ki se gradi od zgoraj navzdol in je pomembna za izhod iz krize v katero država vedno bolj tone. Društvo Integriteta bo na podlagi javne razprave in našega dosedanjega dela pripravilo in predlagalo smernice in kodeks etike. 

Udeleženci javne razprave:

• prof.dr. Miro Cerar (Pravna Fakulteta Univerze v Ljubljani)
• dr. Polonca Kovač (Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani; članica Uradniškega sveta)
• mag. Bećir Kečanović (pomočnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije)
• Simona Habič (Predsednica Društva Integriteta- Transparency International Slovenia) 
• Bojan Radej (Slovensko društvo evalvatorjev, Integracija politik)
• Dr. Urban Vehovar (Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem)

 

 
Okrogla miza: Kako zagotoviti integriteto v zasebnem sektorju in zmanjšati vplive politike na poslovanje?

MEDIJSKE OBJAVE

GALERIJA

ANALIZA VPRAŠALNIKOV

Društvo Integriteta- Transparency International Slovenija je 27. marca 2012 v okviru projekta ENIS pripravilo okroglo mizo na temo: "Kako zagotoviti integriteto v zasebnem sektroju in zmanjšati vplive politike nanjo?". V okviru dogodka, ki je bil organiziran ob pomoči Ameriške amabasade v Sloveniji, smo gostili tudi direktorja EDF communication iz ZDA, Erich-a de la Fuente.

 
logo ti slo final crinisbarvalogo tilogo euPrevention of and Fight against Crime. With financial support from the Prevention of and Fight against Crime Programme. European Commission - Directorate-General Home Affairs.